Γράφτηκε από:
Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός / Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Λιθίαση ουροποιητικού συστήματος (Πέτρες στους νεφρούς)

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι από τα συχνότερα ουρολογικά προβλήματα. Μπορούν να εμφανισθούν με διαφορετική συμπτωματολογία ανάλογα με το μέγεθος και την θέση τους στο ουροποιητικό. Μεγάλοι λίθοι του ουροποιητικού θεωρούνται οι πέτρες από 1 εκατοστό μέχρι και οι κοραλλιοειδείς λίθοι του νεφρού δηλαδή οι πέτρες που έχουν καταλάβει όλο το νεφρό και είναι συνήθως πολύ μεγάλων διαστάσεων της τάξεως των 6 και 7 εκατοστών ή και μεγαλύτεροι.

Οι μεγάλοι λίθοι του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσουν από οξύ έντονο πόνο, τον λεγόμενο κολικό του νεφρού, μέχρι οξεία νεφρική ανεπάρκεια και σηπτική πυελονεφρίτιδα όταν προκαλούν απόφραξη στα νεφρά. Οι μεγάλοι λίθοι του ουροποιητικού για την πλήρη εξαφάνιση τους απαιτούν σωστό σχεδιασμό και πλάνο ώστε ο ασθενής να γίνει ελεύθερος λιθίασης οριστικά. Το πως θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πέτρες στα νεφρά εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων όπως το ακριβές μέγεθος της πέτρας, η ακριβής θέση της στο νεφρό (άνω πόλος, πύελος νεφρού, κάτω πόλος) και την σκληρότητα του λίθου.

Στον σωστό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των μεγάλων λίθων του ουροποιητικού πρωτεύοντα ρόλο παίζει η αξονική τομογραφία όπου χαρτογραφεί πλήρως τους λίθους και με ακρίβεια χαρακτηρίζει την θέση, το μέγεθος και την σκληρότητα της κάθε πέτρας. Με τον τρόπο αυτό ο σύγχρονος Eνδοουρολόγος σχεδιάζει ένα πλάνο ώστε να αντιμετωπίσει βέλτιστα τις πέτρες στο νεφρό πετυχαίνοντας την πλήρη απομάκρυνση των λίθων με μία επέμβαση αν αυτό είναι εφικτό.

Λίθοι 1 εως 2 εκατοστά μπορεί να αντιμετωπιστούν με την Εύκαμπτη Laser Νεφρολιθοτριψία με την χρήση ενός σύγχρονου εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου με το οποίο ο Ενδοουρολόγος χωρίς τομή ανεβαίνει στο νεφρό εντοπίζει μέσω Digital Κάμερας υπό άμεση όραση τον λίθο και με την χρήση του Laser κατακερματίζει τον λίθο αφαιρώντας τα συγκρίμματα.

Λίθοι 2 εκατοστών και μεγαλύτεροι αντιμετωπίζονται βέλτιστα με την Μίνι Διαδερμική Laser Νεφρολιθοτριψία δια μέσω πολύ μικρής οπής της τάξεως των 3-5 χιλιοστών όπου ο Ενδοουρολόγος χρησιμοποιώντας το Μινι νεφροσκόπιο σταδιακά κατακερματίζει με το Laser τον λίθο σε μικρότερα κομμάτια που αφαιρούνται.

Ζωτικής σημασίας είναι η διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στον σχηματισμό ενός μεγάλου λίθου στο ουροποιητικό καθώς συνήθως υπάρχει κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας που οδηγεί σε τέτοιες πέτρες, όπως ανατομικοί (πχ στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής), μεταβολικοί-κληρονομικοί (πχ. λίθοι ουρικού οξέος και κυστίνης) ή ακόμα και φλεγμονώδεις όπως για παράδειγμα η λιθίαση που οφείλεται σε μικρόβιο στα ούρα (λίθοι στρουβίτη).

Σημαντικό λοιπόν είναι πρώτον να γίνει ο σωστός σχεδιασμός της επέμβασης ώστε ο ασθενής να καταστεί πλήρως ελεύθερος λιθίασης με αφαίρεση όλου του λιθιασικού φορτίου καθώς η παραμονή μεγάλων συγκριμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη υποτροπή, να ακολουθήσει χημική ανάλυση λίθου και μεταβολικός έλεγχος του ασθενή καθώς και διερεύνηση της ανατομίας του ουροποιητικού ώστε να αποκατασταθούν τυχόν ανατομικοί επιβαρυντικοί παράγοντες που οδηγούν στο σχηματισμό λίθων.

Η πρόοδος της τεχνολογίας των Lasers και της ψηφιακής εικόνας δίνει την δυνατότητα στο σύγχρονο Ενδοουρολόγο να αντιμετωπίζει όλες τις πέτρες του ουροποιητικού με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές χωρίς τομές και ανοικτά χειρουργεία με νοσηλεία που δεν υπερβαίνει τη μια ημέρα.

 

Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός

Συνεργάτης Euromedica Δωδεκανήσου

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Πατρών

Απόφοιτος Αμερικανικής Ενδοουρολογικής Εταιρείας