Επείγοντα περιστατικά +30 22410 45055

  • en
  • ru
  • de

Ο ιατρικός τουρισμός θεωρείται συνήθως ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. Στην πραγματικότητα, όμως, οι άνθρωποι διανύουν εδώ και χιλιάδες χρόνια μεγάλες αποστάσεις για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Από αρχαιολογικά ευρήματα της 3ης χιλιετίας π.Χ. προκύπτει ότι οι αρχαίοι Μεσοποτάμιοι ταξίδευαν μέχρι τον ναό ενός θεράποντος θεού ή θεότητας στο Τελ Μπρακ της Συρίας σε αναζήτηση μίας θεραπείας για διαταραχές της όρασης. Μερικά χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι Έλληνες θα ταξιδέψουν με τα πόδια ή με πλοία σε ιαματικά λουτρά και κέντρα λατρείας σε ολόκληρο το χώρο της Μεσογείου. Οι Ναοί του Ασκληπιού, αφιερωμένοι προς τιμήν του Έλληνα «Θεού» της Ιατρικής, αποτελέσαν τα πρώτα κέντρα υγείας του κόσμου. Οι προσκυνητές περνούσαν νύχτες ολόκληρες μέσα στο ναό με την ελπίδα ο Ασκληπιός να κάνει την εμφάνιση του σε κάποιο όνειρο και να τους προτείνει τη διάγνωση ή τη θεραπεία που θα έλυνε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν.

Σήμερα, παρατηρούμε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης στην κινητικότητα των ασθενών, καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν από και προς διάφορες χώρες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ο λόγος, για τον οποίο χρησιμοποιούμε τη λέξη «τουρισμός» στην έννοια του τουρισμού υγείας, είναι διότι οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα στη χώρα του εξωτερικού, αφού έχουν υποβληθεί στην ιατρική διαδικασία. Κατά συνέπεια, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ταξίδι τους για περιηγήσεις, ημερήσιες εκδρομές ή για να συμμετάσχουν σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες που προσφέρει ο τόπος που έχουν επισκεφτεί.